Bergen en Vulkanen.

Mexico is een heel bergachtig land, meer dan de helft van Mexico ligt hoger dan 1000 meter boven zeeniveau. De twee grootste hoge regio’s in Mexico zijn de Westelijke en Oostelijke Sierra Madre gebergte. In het westelijke deel ligt een aantal diepe ravijnen. De meest spectaculaire is de Coppper Canyon, die vaak wordt vergeleken met de Grand Canyon in de VS. Het oostelijke gebied is de hogere van de twee, met toppen boven de 3650 meter.

De zuidwestelijke kuststaten Guerrero, Oaxaca en Chiapas zijn heel bergachtig. Er liggen een aantal kleinere bergketens als de Zuidelijke Sierra Madre, de Oaxaca Sierra Madre en het Soconusco-gebergte. De Pico de Orizaba is de hoogste van Mexico en deze is het hele jaar door bedekt met sneeuw

Mexico telt een aantal actieve vulkanen. Per jaar worden er meer dan 200 aardschokken, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen gemeten. Aan de zuidkant van de Centrale Hoogvlakte ligt een bergketen van vulkanen, de Sierra Volcánica Transversal.

De bekendste vulkaan is de Popocatépetl.

De meest recente vulkaan is de Paricutín. Deze barstte voor het eerst uit op 20 februari 1943. Stenen, rook en vuur spoten uit de grond, uiteindelijk tot een hoogte van 1300 meter. De vulkaan bleef de volgende 11 jaar actief, en begroef het nabij gelegen dorp San Juan onder de lava. Toen de lava afkoelde was alleen de top van de oude kerktoren van het dorpje nog te zien.

In dit vulkanische gebergte ligt ook Mexico’s hoogste berg, de met eeuwige sneeuw bedekte Pico de Orizaba, die bijna 5700 meter hoog is. De meeste vulkanische activiteiten vinden in deze regio plaats. De laatste zware aardbeving vond in 1986 plaats in Mexico-stad. Hierbij kwamen meer dan 8000 mensen om het leven.